mikroviologiko_BLUE

Μικροβιολογικό

Τμήμα
Μικροβιολογικό

Το μικροβιολογικό τμήμα ασκεί σημαντικό ρόλο στη διάγνωση και θεραπεία των λοιμώξεων.

Το μικροβιολογικο τμημα απαρτιζεται από τα εξης υποτμηματα

Α. ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ
Τα αιματολογικό τμήμα ασχολείται με τη μελέτη των κυττάρων του αίματος και τη διαδικασία της πήξης. Αναλύει τα χημικά συστατικά του πλάσματος και του ορού και προσδιορίζει τον αριθμό, τη δομή και τη λειτουργία των κυττάρων του αίματος, τόσο στα πλαίσια ενός ελέγχου ρουτίνας, όσο και στα πλαίσια διερεύνησης διαταραχών πήξης, αναιμιών, λοιμώξεων, αιματολογικών κακοηθειών, αποτελεσμάτων και επιπτώσεων χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας. Η γενική εξέταση αίματος, η μικροσκοπική εξέταση του επιχρίσματος περιφερικού αίματος, η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ), η ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης, ο προσδιορισμός του σιδήρου, της φερριτίνης, της βιταμίνης Β12, του φυλλικού οξέος, του ενζύμου G6PD, της ομάδας αίματος, των παραγόντων πήξεως, οι δοκιμασίες Coombs, αιμόστασης κ.α αποτελούν ένα μέρος μόνο των εξετάσεων που καθημερινά επιτελούνται στο αιματολογικό τμήμα. Οι παραπάνω εξετάσεις πραγματοποιούνται με τη χρήση αυτοματοποιημένων αναλυτών, οι οποίοι παρέχουν ακριβείς και επαναλήψιμες μετρήσεις.

Β. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Το τμήμα καλλιεργειων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διάγνωση και θεραπεία των λοιμώξεων. Ειδικότερα εκτελούνται άμεσες μικροσκοπικές εξετάσεις (όπως γενική ούρων, γενική και παρασιτολογική κοπράνων, εξέταση κολπικού και ουρηθρικού εκκρίματος, σπέρματος, προστατικού υγρού, πτυέλων, εξιδρωμάτων, ρινικού επιχρίσματος, ονύχων, δερματικών βλαβών κλπ), καλλιέργειες σε ειδικά θρεπτικά υλικά, σε αερόβιες, αναερόβιες και μικροαερόφιλες συνθήκες, ταυτοποίηση του υπευθύνου μικροοργανισμού και δοκιμή ευαισθησίας στα αντιβιοτικά (αντιβιόγραμμα), ώστε να επιλεγεί από τον κλινικό ιατρό το κατάλληλο αντιβιοτικό για τη θεραπεία της λοίμωξης.

Γ. ΒΙΟΧΗΜΙΚΟ
Το βιοχημικό τμήμα ασχολείται με τον προσδιορισμό – ανάλυση ενζύμων, ιχνοστοιχείων και ουσιών που συμμετέχουν στις βιοχημικές διεργασίες του ανθρωπίνου οργανισμού και αποτελούν, τόσο παραμέτρους υγείας του ατόμου, όσο και μέρος της διαγνωστικής της νόσου των πασχόντων. Βοηθάει, δηλαδή, τον κλινικό ιατρό να διαγνώσει τη νόσο, να παρακολουθήσει την πορεία της , να αξιολογήσει τη θεραπευτική αγωγή και να εκτιμήσει την πρόγνωση. Ειδικότερα, ελέγχονται ο μεταβολισμός των υδατανθράκων , των λιπιδίων η ηπατική λειτουργία , η νεφρική λειτουργία η παγκρεατική λειτουργία, η μυϊκή και καρδιακή λειτουργία, η οστική λειτουργία, οι ηλεκτρολύτες, ο μεταβολισμός του σιδήρου και οι συγκεντρώσεις φαρμάκων στον ορό. Οι βιοχημικές αναλύσεις επιτελούνται με τη βοήθεια σύγχρονων, πλήρως αυτοματοποιημένων βιοχημικών αναλυτών οι οποίοι χρησιμοποιούν για τον προσδιορισμό των βιοχημικών παραμέτρων τη φωτομετρία , τη φθοροπολωσιμετρία, τη θολοσιμετρία, τη ποτενσιομετρία και τα ιοντοεπιλεκτικά ηλεκτρόδια.

Δ. ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟ – ΚΑΡΚΙΝΙΚΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ
Το ορμονολογικό τμήμα είναι σε θέση να ελέγξει τη λειτουργία του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών αδένων, της υπόφυσης, των γονάδων, του παγκρέατος, των επινεφριδίων, του οστικού μεταβολισμού και να παρακολουθήσει την κύηση. Οι καρκινικοί δείκτες είναι χημικές ουσίες που εκκρίνονται από καρκινικά κύτταρα. Μεταξύ άλλων ελέγχονται για τον καρκίνο του προστάτη PSA, Free PSA, του μαστού CA 15-3, των ωοθηκών CA 125, του τον τραχήλου της μήτρας SCC, του γαστρεντερικού συστήματος CEA, CA 19-9, CA 72-4, CA 50, του πνεύμονα NSE, CYFRA, του ήπατος AFP, του όρχεος AFP, β- HCG, του πολλαπλού μυελώματος β2-μικροσφαιρίνη, του θυρεοειδούς καλσιτονίνη. Η μέτρηση της συγκέντρωσής τους στο αίμα ή σε άλλα βιολογικά υγρά παρέχει πληροφορίες για τη διάγνωση, την πρόγνωση και την παρακολούθηση της θεραπευτικής αγωγής της
νόσου.

Ε. ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΟ – ΙΟΛΟΓΙΚΟ
Το ανοσολογικό τμήμα εκτελεί ορολογικές εξετάσεις που σχετίζονται με την ανίχνευση αυτοαντισωμάτων, δηλαδή αντισωμάτων που έχουν τη δυνατότητα να αντιδρούν με ίδια στοιχεία του οργανισμού, τον έλεγχο ειδικών πρωτεϊνών και τον προσδιορισμό ειδικών αντισωμάτων ειδικά για κάθε αλλεργιογόνο. Το ιολογικό τμήμα ανιχνεύει την παρουσία αντιγόνων και αντισωμάτων έναντι μιας πλειάδας παθογόνων όπως για παράδειγμα ηπατίτιδων A, B, C, D , HIV I – II, τοξοπλάσματος, ερυθράς, κυτταρομεγαλοιού ερπητοιών Epstein-Barr του ιού ανεμοβλογιάς – έρπητα ζωστήρα , ελικοβακτηριδιου, σύφιλης. Οι εξετάσεις αυτές διενεργούνται, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε την απουσία ή την παρουσία της νόσου, να κάνουμε έλεγχο σε ασυμπτωματικούς ασθενείς, να λάβουμε προγνωστικές πληροφορίες και να παρακολουθήσουμε την πορεία της θεραπείας.

Ζ. ΤΜΗΜΑ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ
Στα πλαίσια της διερεύνησης προβλημάτων που σχετίζονται με τη γονιμότητα-αναπαραγωγή και τις διαταραχές του εμμηνορρυσιακού κύκλου πραγματοποιείται ειδικός ορμονολογικός έλεγχος που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την anti-Müllerian hormone (ΑΜΗ), FSH, LH, τεστοστερόνη, προγεστερόνη, E2 οιστραδιόλη, προλακτίνη, SHBG, DHEA, DHEAS, Δ4-ανδροστενεδιόνη, 17-ΟΗ προγεστερόνη. Η σημαντικότερη ίσως εξέταση για την εκτίμηση της ανδρικής υπογονιμότητας είναι το σπερμοδιάγραμμα, κατά την οποία ελέγχονται οι φυσικοί χαρακτήρες του σπέρματος, τα χαρακτηριστικά των σπερματοζωαρίων, η ύπαρξη άλλων κυτταρικών στοιχείων και τέλος βιοχημικά χαρακτηριστικά . Η εξέταση πραγματοποιείται σύμφωνα με τα πρότυπα που έχει θεσπίσει η ESHRE και τις τελευταίες οδηγίες της WHO.

Η. TMHMA ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Στο τμήμα αυτό με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας και εξειδικευμένων τεχνικών ανάλυσης είναι δυνατόν πλέον να προσδιοριστούν τα κληρονομικά αίτια παθήσεων, να αποκαλυφθούν προδιαθεσικοί παράγοντες αλλά και να ανιχνευθούν ιικά φορτία. Ειδικότερα το τμήμα εστιάζει στον έλεγχο για θρομβοφιλία, για κυστική ίνωση, για κοιλιοκάκη, στην ανίχνευση του HLA-B27, στη στη μοριακή ανίχνευση της ηπατίτιδας Β και C, του COVID-19 κτλ.

Προγραμματίστε το Ραντεβού σας!

    Δείτε όλα τα
    Διαθέσιμα Τμήματα