Το Check Up σώζει ζωές

Τι είναι το check up;

Ο προληπτικός έλεγχος ή τσεκ απ, είναι ένα σύνολο διαγνωστικών εξετάσεων, που μας επιτρέπουν να δούμε την γενικότερη κατάσταση της υγείας μας. Για κάποιους από εμάς μπορεί να φαντάζει ως μία δυσάρεστη διαδικασία, είναι όμως μεγάλης σημασίας να πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τον έλεγχο πιθανών προβλημάτων υγείας.

Γιατί είναι σημαντικό;


Ο κύριος λόγος που καθιστά τις προληπτικές εξετάσεις ιδιαίτερα σημαντικές, είναι γιατί δίνουν τη δυνατότητα στο γιατρό να εντοπίσει έγκαιρα ένα πρόβλημα υγείας, αυξάνοντας τις πιθανότητες θεραπείας και παράλληλα προστατεύοντας από μεγαλύτερα προβλήματα!

Επίσης μεγάλος αριθμός ανθρώπων, νοσεί από κάποια ασθένεια χωρίς να το γνωρίζει, αγνοώντας τα μηνύματα που στέλνει καθημερινά ο οργανισμός. Με ένα απλο τσεκ-απ, ασθένειες όπως ο Διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος του μαστού μπορούν να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα.


Τι
 περιλαμβάνει και ποια συχνότητα;

Υπάρχουν γενικές οδηγίες ως προς το πότε χρειάζεται να γίνονται εξετάσεις, οι οποίες αφορούν άτομα υγιή και χωρίς ειδικούς προδιαθεσικούς παράγοντες.

Για ηλικίες έως 40 ετών ανά 2-3 έτη

Για ηλικίες 40+ ανά έτος

Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός σας είναι αυτός που θα σας υποδείξει ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνετε, αλλά και το πόσο συχνά να τις κάνετε.

 Ενδεικτικά οι εξετάσεις που γίνονται σε ένα check-up περιλαμβάνουν:

  • Αιματολογικές κατά τις οποίες γίνεται έλεγχος για τα λιπίδια του αίματος (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) το σάκχαρο κ.α.
  • Γενική ούρων για τον εντοπισμό παθήσεων που αφορούν το ουροποιητικό σύστημα
  • Καρδιολογικές που περιλαμβάνουν καρδιογράφημα και ηπέρηχο καρδιάς (ανάλογα την ηλικία του εξεταζόμενου)
  • Εξέταση PSA για τον προστατικό δείκτη σε άνδρες άνω των 40 με οικογενειακό ιστορικό, διαφορετικά συνίσταται μετά τα 50 χρόνια.
  • Για γυναίκες από την ηλικία των 35 και μετά, πρέπει να περιλαμβάνεται μαστογραφία και υπερηχογράφημα μήτρας ενώ μετά το πέρας της εμμηνόπαυσης θα πρέπει να υλοποιούνται κάθε χρόνο.

Τέλος σημαντικό είναι να μεταφέρετε όσο περισσότερες πληροφορίες μπορείτε στον γιατρό σας, σχετικά με το ιατρικό ιστορικό (ατομικό & οικογενειακό), ώστε να προσαρμόσει αναλόγως την εξέταση.