Ο προσυμπτωματικός έλεγχος ή τσεκ απ, όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε, για κάποιους από εμάς φαντάζει μία δυσάρεστη διαδικασία είναι όμως μείζονος σημασίας να γίνεται ανά τακτά διαστήματα ώστε να έχουμε μία εικόνα της υγείας μας.
Ένα πρόβλημα υγείας είναι σημαντικό να διαγιγνώσκεται πρώιμα καθώς έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες για καλύτερη και ταχύτερη θεραπεία. Υπάρχουν γενικές οδηγίες ως προς το πότε χρειάζεται να γίνονται εξετάσεις, οι οποίες αφορούν άτομα κατά τεκμήριο υγιή και χωρίς ειδικούς προδιαθεσικούς παράγοντες.
Εξέταση αίματος
Από 6 ετών και έπειτα κάθε 5 χρόνια είναι σημαντικό να γίνεται έλεγχος για τα λιπίδια του αίματος (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) και το σάκχαρο. Ο έλεγχος πρέπει να ξεκινά από τις μικρές ηλικίες, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα όπως ο διαβήτης και η οικογενής υπερχοληστερολαιμία.
Όσον αφορά τη γενική αίματος, είναι καλό να γίνεται κάθε 2 χρόνια, μαζί με έλεγχο της ουρίας, της κρεατινίνης, του ουρικού οξέος, της χολερυθρίνης, των τρανσαμινασών και της CRP.
Καρδιά
Είτε είστε άντρας είτε γυναίκα, εφόσον δεν έχετε παρουσιάσει συμπτώματα ή να υπάρχει ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων στην οικογένεια θα πρέπει να κάνετε στα 30 σας ηλεκτροκαρδιογράφημα και μετά την ηλικία των 40 υπέρηχο καρδιάς ανά 3 με 4 χρόνια.
Στην περίπτωση που παρουσιάζετε παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως υπέρταση, κάπνισμα ή παχυσαρκία συνιστάται στα 30 χρόνια να κάνετε υπέρηχο καρδιάς και δοκιμασία κοπώσεως κάθε 3 χρόνια και ανά έτος μετά την ηλικία των 40.
Εξέταση προστάτη
Μετά τα 50 έτη είναι αναγκαίος ο ετήσιος έλεγχος με εξέταση PSA, και υπερηχογράφημα
Εξέταση Μαστού
Χρειάζεται κλινική εξέταση ανά 3 χρόνια στις γυναίκες 20-40 ετών και κατ’ έτος από την ηλικία των 40 μαζί με μαστογραφία κάθε 1-2 χρόνια,
Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες εξετάσεις συνιστώνται για άτομα χωρίς προβλήματα υγείας. Εάν διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα, τη συχνότητα των εξετάσεων θα καθορίσει ο θεράπων γιατρός.