Οκτώβριος – Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού

Οκτώβριος – Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού

Ο μήνας Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί σε πολλές χώρες ως ¨Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού¨.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή κακοήθειας στις γυναίκες και η συχνότητα του έχει αυξηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια γυναίκα διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού κάθε 2,5 λεπτά, ενώ μια γυναίκα πεθαίνει από τη νόσο κάθε 6,5 λεπτά. Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως εμφανίζονται 4.500 με 5.000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως, παρά την αυξανόμενη συχνότητα που εμφανίζει ο καρκίνος του μαστού, οι θάνατοι από τη νόσο μειώνονται σταθερά χρόνο με τον χρόνο, αρκεί να διαγνωσθεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Στον αγώνα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού τρία είναι τα όπλα που διαθέτουμε στην φαρέτρα μας:

1. Η εξέταση του μαστού (ψηλάφηση) από την ίδια τη γυναίκα

2. Η εξέταση από ειδικό ιατρό

3. Η μαστογραφία και οι άλλες απεικονιστικές μέθοδοι

Στο πλαίσιο του γενικού προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού προτείνεται οι γυναίκες ηλικίας 35 έως 40 ετών να υποβάλλονται σε τουλάχιστον μία μαστογραφία, ενώ οι γυναίκες ηλικίας πάνω από τα 40 έτη θα πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία σε ετήσια βάση. Στο κέντρο μας λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια σύγχρονος, ψηφιακός μαστογράφος Mammomat της εταιρείας Siemens, εγκεκριμένος από τον FDA.

Ο έλεγχος σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξατομικεύεται και να συμπληρώνεται από το υπερηχογράφημα μαστών, τη μαγνητική μαστογραφία ή τη βιοψία, όταν αυτό θεωρείται απαραίτητο. Προς την κατεύθυνση αυτή, στο κέντρο μας έχουμε πλέον τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε εξετάσεις μαγνητικής μαστογραφίας στον σύγχρονο μαγνητικό τομογράφο Signa Explorer 1,5Τ της εταιρείας GE, με τη βοήθεια ειδικού, 8-Channel HD πηνίου. Οι εξετάσεις ολοκληρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που δεν προκαλεί δυσφορία στην εξεταζόμενη, ενώ παράλληλα οι παραγόμενες εικόνες είναι μεγάλης διακριτικής ικανότητας, αυξάνοντας την αξιοπιστία της μεθόδου.