Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ο ρόλος των εξετάσεων και του προληπτικού ελέγχου

Ο καρκίνος αποτελεί μια παγκόσμια πρόκληση στον τομέα της δημόσιας υγείας, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους κάθε έτος. Το 2008, σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καταγράφηκαν 7.6 εκατομμύρια θάνατοι λόγω καρκίνου. Οι προβλέψεις για το μέλλον είναι ανησυχητικές, καθώς εκτιμάται ότι ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο θα αυξηθεί σημαντικά, φτάνοντας τα 11 εκατομμύρια έως το 2030.

Τι είναι ο καρκίνος;

Ο καρκίνος είναι μια νόσος, η οποία μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε μέρος του σώματος και χαρακτηρίζεται από την ανεξέλεγκτη παραγωγή επιθετικών κυττάρων, τα οποία αναπτύσσονται πέρα από τα φυσιολογικά τους όρια και δύναται να εξαπλωθούν από το σημείο παραγωγής τους σε διάφορα όργανα του σώματος (μετάσταση). Η νόσος αυτή δεν κάνει διακρίσεις στο φύλο ούτε στην ηλικία, γεγονός που την καθιστά μία από τις πιο σοβαρές νόσους που καλείται να αντιμετωπίσει η κοινωνία μέχρι και σήμερα.

Γιατί είναι σημαντικές οι εξετάσεις;

Είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε την σημαντικότητα της πρόληψης κάνοντας εξετάσεις και δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την δυνατότητα ανίχνευσης του καρκίνου σε πρώιμα στάδια. Η πρόληψη όσο και η έγκαιρη διάγνωση είναι οι μόνοι τρόποι προφύλαξης και θωράκισης του ανθρώπινου οργανισμού κατά του καρκίνου. Ο σύμμαχος στον αγώνα αυτόν σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι οι τακτικές εξετάσεις. Μέσω των εξετάσεων διασφαλίζεται η λήψη άμεσης δράσης έτσι ώστε, να ανιχνευθούν οι ενδεχόμενες κακοήθεις μεταβολές πριν αυτές εκδηλώσουν κάποια συμπτώματα. Αυτό το προληπτικό βήμα μπορεί να είναι καθοριστικό για την επιτυχή θεραπεία, ενώ παράλληλα να αποτελέσει σωτήριο για την ανθρώπινη ζωή.

Ποιές είναι οι πιο συνήθεις προληπτικές εξετάσεις;

Εξέταση για τον καρκίνο του μαστού : Αφορά την εξέταση μαστογραφία, η οποία θα πρέπει να ξεκινάει από τη ηλικία των 40 ετών ( αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό κακοήθειας στο οικογενειακό περιβάλλον, η μαστογραφία πρέπει να ξεκινάει μία δεκαετία νωρίτερα )

Εξέταση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας: Το τεστ Παπανικολάου είναι η προληπτική εξέταση για το συγκεκριμένο όργανο της  γυναίκας. Οι ηλικίες 21 έως 65 ετών κάνουν την εξέταση κάθε 1-2 χρόνια, ανάλογα με την εικόνα των αποτελεσμάτων τους και τις κατευθύνσεις που δίνει ο γιατρός.

Εξέταση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ιάσιμος, αρκεί να εντοπιστεί εγκαίρως και μάλιστα σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό επιτυχούς αντιμετώπισής του υπερβαίνει το 90%. Η πιο συνηθισμένη εξέταση για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η κολονοσκόπηση.

Εξέταση για τον καρκίνο του πνεύμονα: Μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν οι χρόνιοι καπνιστές και καλούνται να εξετάζονται. Τρόπος εξέτασης γίνεται με την βοήθεια της αξονικής τομογραφίας CT χαμηλής δόσης (LDCT).

Εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη: Η δακτυλική εξέταση από το ορθό, είναι η πιο διαδεδομένη εξέταση πρόληψης κατά του καρκίνου του προστάτη. Ακόμα το Διορθικό Υπερηχογράφημα Προστάτη, είναι μία εξέταση που γίνεται με μηχάνημα υπερήχων, στο οποίο έχει προσαρμοστεί ειδική κεφαλή που επιτρέπει την απεικόνιση του προστάτη. Τέλος, η PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) είναι μια απλή αιματολογική εξέταση, η οποία γίνεται για την πρόληψη αλλά και την παρακολούθηση της πορείας του προστατικού αδένα.

Η πρόληψη είναι γεγονός ότι σώζει ζωές, Κλείστε το ραντεβού σας σε ένα από τα διαγνωστικά κέντρα μας!